BMX en veiligheid

Dat BMX een risicosport is weten we allemaal. Je kind is vast al eens gevallen, hopelijk viel het mee! Maar bescherming is gewoon erg belangrijk om deze fantastische sport veilig te kunnen doen.

 

Waar bestaat goede bescherming uit? 

  1. Dichte schoenen met goede grip, bijvoorbeeld Five Ten, Rideconcepts, Vans. 

  2. BMX broek, deze scheuren minder snel. Begin je net, dan liever een spijkerbroek dan een joggingbroek. 

  3. Eventueel knie en scheenbeschermers. Verplicht als je met korte (BMX) broek fietst. Maar kan zeker ook onder een lange broek gedragen worden. Voorbeelden, Kenny of G-form.

  4. Bodyprotector. Tegenwoordig zie je meer de ‘zachte’ bodyprotectors, maar de ‘harde’ varianten die je nog veel op tweedehands BMX groepen/ marktplaats ziet voldoen vaak ook prima! Bij de zachte bodyprotectors (Kenny of S1) is het goed om te kijken naar niveau van de rijder. Hoe harder de rijder gaat (of hoger springt) hoe meer ik een ‘high impact’ protector zou aanraden. Zorg dat de maat goed is! Een bodyprotector hoort als een tweede huid om je lijf te zitten, maar te krap is ook niet goed.  

  5. Full-face helm, helmen zijn er in alle soort en maten. Bekende merken zijn Kenny, Fly, TLD (TroyLee Design), 6d. 

 

Helm

 

Een goed zittende helm is van levensbelang. De helm moet goed aansluiten; de wangen iets indrukken, als je de helm beweegt moeten de wangen ook meebewegen. Als de helm dicht is, mag deze niet zomaar af kunnen gaan. Stelregel, twee vingers onder het riempje, veel losser is niet aan te raden. Als je kind zelf de helm vastmaakt, controleer het dan af en toe. Een helm die afvliegt bij een val is gewoon erg gevaarlijk. Een goede helm is niet goedkoop en als je er voorzichtig mee omgaat kan je er best een tijd mee doen. 

Maar wanneer is het wel belangrijk de helm te vervangen? 

Bij regelmatig gebruik (3 a 4 keer training + wedstrijd per week) gaat een helm ongeveer 3 jaar mee. Daarna is het aan te raden de helm te vervangen, ook al lijkt er niets mee aan de hand. 

Ligt de helm alleen in de kast (donker en droog), dan gaat een helm maximaal 5 jaar mee. Het schuim in de helm kan een impact niet meer opvangen en je hoofd krijgt de klap te verwerken in plaats van dat de helm dat doet. 

Een kleine val die zorgt voor wat krasjes op de helm is niet zo’n punt. 

Maar een wat hardere klap kan ervoor zorgen dat de helm toch de prullenbak in moet. Je kunt dan kijken of de helm nog stevig is door de helm van de zijkant druk te geven. Vouwt de helm dan eenvoudig dubbel, dan is het einde oefening. 

Maar ook een frontale klap kan het schuim in de helm dusdanig hebben beschadigd dat het niet nog een keer zo’n klap kan opvangen. 

Helmen heb je ook verschillende uitvoeringen. Kenny heeft bijvoorbeeld verschillende lijnen. Het type ‘Downhill’ is de eenvoudigste, biedt prima bescherming, maar niet zoveel als de rijder wat harder gaat of hogere sprongen maakt. Het type ‘Decade’ biedt alweer een stuk meer bescherming. 

Op hoger niveau in de BMX zie je vooral de TLD D3/ D4 helmen of 6d helmen. Deze bieden top bescherming, maar zijn ook duurder. 

Kijk dus goed naar het niveau van de rijder bij de aanschaf van een helm en laat je goed adviseren bij een BMX speciaalzaak. 

Een extra weetje: MIPS is een vrij nieuwe techniek binnen de BMX helmen. De Kenny Decade helmen vanaf 2023 hebben deze techniek ingebouwd. MIPS beschermt de rijder vooral bij de langzamere vallen op de zijkant. Zodra de helm de grond raakt wordt het hoofd meegetrokken en krijgt hier een klap van. MIPS vangt deze klap deels op doordat de helm eerst draait en het hoofd nog niet meeneemt. Als de rijder fanatiek en veel fietst, een aanrader om mee te nemen bij je volgende aanschaf!